Succesvolle Leiders, magazine voor sportieve leiders.

Slide 3


Eric en Melina Botteghin ambassadeurs voor Children Asking

12/2017


Interview: Sjaak de Winter Beeld: Feyenoord Media / John de Pater en Getty Images Eric Botteghin, is standvastige verdediger in de achterhoede van Feyenoord. Maar even zo standvastig is zijn geloof in God dat hij samen met zijn vrouw Melina actief beleeft en belijdt. Het Braziliaanse echtpaar werd in het voorjaar van 2017 benaderd door Eric Visser van de stichting Children Asking om eens een kijkje te komen nemen in een van de favella’s (sloppenwijken) van Sao Paulo, hun geboortestad.


Wat waren jullie verwachtingen van het bezoek aan het PEDE project van Children Asking in de favella? We wisten niet wat we moesten verwachten, wij namen een stap in geloof en vertrouwen. Eigenlijk kenden we Eric Visser die ons uitnodigde niet. Ik was wel wat bang zegt Melina. Eric Visser had ons namelijk aangeboden thuis op te halen. Wij zeiden dat we zelf wel met onze auto zouden komen. Mag je daar dan rijden, vroeg Visser. Ze lacht er nu om maar was op die dag in juni best onzeker. Dat komt ook door mij zegt Eric, de robuuste verdediger. Ik had nog niet veel verteld aan Melina want ik wist ook nog niet veel van het project. Het was voor mij ook een verassing. Ik zei laten we gewoon gaan kijken wat het is. Melina : we krijgen een hoop uitnodigingen maar we voelden in ons hart dat het goed was om hier wel heen te gaan.


Melina : Toen we de omgeving van de favella bereikten zagen we hele eenvoudige huizen, echt heel simpel benadrukt ze. Te midden van deze huizen zagen we wel een alleraardigst schoolgebouw. Het verraste me, je zag dat het goed werd onderhouden met een tuintje erbij.


Waren jullie al eens eerder in een favella geweest ?
De meeste Brazilianen rijden er wel eens langs, maar gaan er niet naar binnen. Men zegt dat het er gevaarlijk is. Je houdt er rekening mee, dat als men je er niet kent ze je wat aan kunnen doen. Je wilt het er wel levend vanaf brengen! Visser opende het hek voor ons en we konden onze wagen op het terrein parkeren. De kinderen zaten netjes op ons te wachten, er werd op ons gerekend, dat had ik niet verwacht. Het was een hele mooie ontvangst. Wij hadden meer het idee dat we er een kijkje gingen nemen, maar voor hen was het blijkbaar een bijzonder bezoek. Maar we zijn echt niet belangrijk, lacht Melina vriendelijk de aandacht weg.


In Nederland zijn jullie bekend, hoe is dat in Brazilië?
Eric Botteghin : in Brazilië heb ik nooit als prof gespeeld. Ik was 19 toen ik naar Nederland kwam voor een toernooi van jeugdspelers. Heel bescheiden : alleen mijn familie en vrienden kennen mij. Natuurlijk, nu we met Feyenoord landskampioen zijn geworden is er meer aandacht. Al eerder won ik de bronzen schoen in 2015 en nu met het winnen van de zilveren schoen in 2017 kom je wel meer in het nieuws in Brazilië. In Brazilië hebben we zoveel voetballers.


Mag je met deze prijzen binnenkort een telefoontje verwachten van de Braziliaanse bondscoach ? Nee, er zijn zoveel goede spelers in dit voetbalgekke land. Onze beste spelers zitten bij de topclubs in Europa.


Het is trouwens wel opmerkelijk, zoveel Feyenoord spelers op het podium bij het voetbalgala ? Ja, Karim (El Amadi) kreeg de gouden schoen en Jens (Toornstra) de bronzen schoen. Maar vergeet ook Jørgensen niet die topscoorder was in het afgelopen seizoen 2016-2017 en onderscheiden werd.


Ook Dirk Kuyt, de aanvoerder van de club op Rotterdam-Zuid wordt geprezen door Botteghin die nog eens mijmert over de te spannende seizoens-afsluiting. Als Vilhena geen geel had gepakt in de voorlaatste wedstrijd tegen Excelsior, dan weten we niet of Kuyt die ook regelmatig op de bank zat wel had gespeeld. In de kampioenswedstrijd tegen Heracles scoorde de Katwijker maar liefst drie keer.


Fitheid
Eric Botteghin prijst Kuyt voor zijn fitheid waarmee hij met zijn 37 jaar een voorbeeld is van voetballers die tot op hogere leeftijd nog altijd mee kunnen. Zelf bleef de Braziliaan tot aan de wedstrijd tegen NAC 2017 ook gespaard van ernstige blessures. Melina en hij zijn daar ook erg dankbaar voor al kan hij niet meer wachten na de winterstop weer de wei in te mogen. Ik hoop nog een paar jaar te mogen spelen zegt de nu 30 jarige centrumverdediger. Misschien wel tot zijn 33ste daarom heb ik dat als rugnummer grapt hij.


Children Asking
Terug naar het bezoek aan het PEDE Project in de favella in Sao Paulo. Eric Botteghin wijst op het belang van het werk dat daar wordt verricht. De kinderen gaan in de ochtend wel naar het reguliere onderwijs op school, maar zijn in de middag vaak op zich zelf aangewezen. In de omgeving waar zij wonen komen ze gemakkelijk terecht in de wereld van drugs en prostitutie. De naschoolse opvang dat het PEDE Project aanbiedt, helpt hen bij het doen van huiswerk zo dat er zich minder uitval of vroegtijdige beëindiging van school voordoet. Daarnaast wordt de kinderen bijgebracht het belang van eenvoudige zaken als hygiëne, denk bijvoorbeeld aan tanden poetsen. Als ze klaar zijn met die aspecten gaan ze ook onder leiding het voetbalveld op. Daar brengt men hen ook het belang bij van een zekere discipline waaronder het gehoorzamen en het goed met elkaar omgaan.


Waren jullie gechoqueerd over wat jullie zagen tijdens het bezoek ? Melina : nee, niet gechoqueerd maar wel verbaasd. We werden uitgenodigd door een vrouw in haar huis. Er was wel sprake van een dak boven het hoofd maar het dak stond niet op muren, maar stond er los boven waardoor er een hele opening was. Ze woont er met 5 kinderen en leek erg blij ondanks die armoedige omstandigheden. Kom binnen dan kunnen we met elkaar bidden zei ze. Ze had eigenlijk niets en toch straalde ze uit dat ze alles had wat ze nodig had. We weten wel dat er favella’s zijn in Brazilië maar we gaan er dus nooit naar binnen en in die zin kijk je er dan wel van op.


Eric bevestigt het nog eens. We weten het wel, we zien het soms op televisie, maar als je toch echt daar naar binnen gaat en het van dichtbij meemaakt, dan is het toch anders. We zijn eigenlijk best een rijk land maar het geld komt in de verkeerde zakken terecht. Er is corruptie, bepaalde mensen helpen zichzelf maar niet de mensen die het arm hebben. We vonden het best confronterend om die mensen zo te zien leven.


Bescherming door criminelen
In de favella’s heeft men zo zijn eigen pikorde. Drugsbazen bepalen wie er wel en niet gewenste gasten zijn. Melina vertelt het opmerkelijke verhaal over de auto van Eric Visser van Children Asking die werd gestolen. Waarna vervolgens de dief wordt aangesproken en verteld wordt die wagen terug te bezorgen. Zo is er een dubieuze bescherming van mensen die goed werk willen doen ten gunste van die bijzondere gemeenschap van mensen in favella’s.


Historische tijden in Brazilië
De doorgaans rustige Eric merkt heel nadrukkelijk op dat er in het verleden veel smoezelige zaken onder het tapijt werden geveegd in zijn geboorteland, maar dat er een kentering plaatsvindt sinds mensen enkele jaren terug zijn gaan protesteren tegen corruptiepraktijken. Momenteel lopen er onderzoeken tegen niet de minste personen waaronder ook hooggeplaatste politici. Dat mag gerust een historische verandering worden genoemd. Met de vele arrestaties hopen we dat toekomstige politici wel twee keer zullen nadenken voordat ze zichzelf verrijken. Tot nu toe werd men toch niet gepakt maar dat verandert dus gelukkig.


Wonderlijke wegen
Eric en Melina kenden elkaar al sinds de basisschool, maar verloren elkaar daarna uit het oog. In 2004 ontmoetten hun moeders elkaar in de kerk in Sao Paulo. Melina kwam daar ook wekelijks. De moeder van Eric noemde de naam van Melina. Eric vroeg of ze een leuk meisje was geworden. Van het één kwam het ander en in 2004 rakten ze goed bevriend en vormden een stel met elkaar. Melina vertelt over een bijzonder voorval dat haar moeder meemaakte toen Melina zelf nog maar 5 jaar oud was. Ze was in gebed en ze zag dat Melina getrouwd was met een voetballer. Ze zou ver weg gaan. Melina vond dat altijd maar een vreemd verhaal want ze had nooit veel met voetbal op. Eric valt haar in de rede : hield je niet van voetbal ? Ja, zoals elk meisje uit een bepaalde buurt wel min of meer fan was van de lokale Braziliaanse voetbalclub, maar niets meer dan dat. Ze volgde voetbal niet echt intensief. Het verhaal bleef haar altijd wel bij zonder dat ze er echt acht op sloeg, het was in haar ogen vooral een droom van haar moeder. In 2006 ging Eric naar Nederland voor een voetbaltoermooi voor de jeugd. Hij viel daar op en kreeg in januari 2007 een contract voor 6 maanden aangeboden bij PEC Zwolle. We wisten niet of Eric daarna in Nederland zou blijven of terug zou gaan naar Brazilië. Na afloop van dat contract kreeg hij een nieuw contract aangeboden. Melina vertelt dat ze toen studeerde aan de universiteit en haar studie wilde afronden. Ze bleven elkaar trouw en hadden dagelijks contact via skype en sms. Deze ‘long distance love’ was een bijzondere periode waarin hun relatie aan diepgang toenam. Dat gaat vaak anders. Natuurlijk, als je verliefd ben kus en knuffel je, maar wij werden eigenlijk elkaars beste vrienden en deelden alles met elkaar. Onze relatie draaide niet alleen om liefde om ook om God. We waren een commitment met elkaar aangegaan. We bemoedigden elkaar met woorden en teksten. Eric : vanuit het menselijk oog houden dit soort relaties vaak geen stand, maar we hielden van elkaar en geloofden in de belofte van God. Melina : Ik ging ook twee keer per jaar naar Eric in Nederland en hij kwam twee keer per jaar naar Brazilië.


In de zomer van 2009 ging Eric terug voor vakantie naar zijn vaderland en trouwden ze. Melina volgde Eric naar Zwolle waar ze een klein appartement betrokken met een foei-lelijk tapijt, herinnert Melina zich nog zeer goed. Eric had daar al enige tijd gewoond met een collega van PEC Zwolle.


Na 4,5 jaar PEC Zwolle waar Eric al snel een basisspeler was en 138 wedstrijden in de eerste divisie speelde verliet hij PEC transfervrij en verruilden ze hun huis voor Breda waar Eric bij NAC voor het eerst Eredivisie kwam te spelen. Daar werd het huis naar eigen stijl ingericht en een stap gemaakt in de ambities van deze prof voor wie ‘the sky the limit’ is. Het was een enorme uitdaging voor mij als een sportman vertelt Botteghin.


Melina genoot van het stadscentrum van Breda en van Antwerpen op een maar half uur afstand. Het echtpaar ontwikkelde een vriendschap met Kees Luijckx met wie Eric samen het centrum van de verdediging van de Brabantse club vormde. Kees was ook hun buurman in Breda en is zelfs een keer met hen mee op vakantie gegaan naar Brazilië.


Verkoopwaar?
Eric Botteghin had een contract voor 3 jaar bij deze gezellige club, maar na 2 seizoenen werd Eric verkocht aan Groningen. Verkocht ? Eric : het klinkt alsof je een brood koopt. Ja, zo heet dat nu eenmaal, zegt Eric. NAC Breda heeft deuren voor mij geopend en ik werd er zelfs uitgeroepen tot speler van het jaar door de supporters. Maar sportief gezien had NAC Breda financiële problemen en moeite om een goede selectie bij elkaar te krijgen. Groningen had ambitie en potentieel om bij de eerste zeven clubs te eindigen in de Eredivisie en in de Europa League te kunnen spelen. Toen Groningen bereid was zijn laatste contractjaar af te kopen was de transfer naar het hoge noorden snel rond en de altijd uiteindelijke doorslaggevende instemming van de speler eveneens een feit. Dat laatste benadrukt de bescheiden Braziliaan toch nog maar eens als ik hem confronteer met de belangstelling van het Portugese Sporting in de transfermaand augustus.


Telkens hoger op
Melina had aanvankelijk twijfels of ze zou kunnen wennen in Groningen. Maar, we hebben er twee prima jaren gehad, vrienden gemaakt, en de stad is veel leuker dan ik mij had voorgesteld, met al die studenten op fietsen en het aantrekkelijke stadscentrum.


Sportief gezien beleefde de 1.94 lange Eric hier ook nog betere jaren dan voorheen. De goede prestaties van FC Groningen in het seizoen 2013/2014 gaven recht op het kwalificatietoernooi voor Europees voetbal. De club strandde echter in de voorronde tegen het Schotse Aberdeen. De Rots van Sao Paulo, zoals zijn bijnaam luidt ontving in het seizoen 2014/2015 de bronzen schoen als waardering voor zijn uitzonderlijke verdedigende verrichtingen in het veld. Het jaar werd nog eens feestelijker toen ook de KNVB beker werd gewonnen. Dat betekende voor FC Groningen wederom plaatsing voor de kwalificaties voor Europees voetbal. Maar zover zou het op dat moment nog niet komen.


Topjaar 2015
Het voetbalavontuur van Eric werd maar beter en beter. De kers op de taart van het tweede seizoen bij de Groningse hoofdstedelijke ploeg was de interesse van Feyenoord. Melina met trotse lach : 2015 was ook nog eens een topjaar omdat ik zwanger werd.


En dan vraagt de kleine Rafael heel even de aandacht. Hun in december 2015 geboren zoontje, gekleed in Feyenoord shirt, heeft tijdens het interview zoet zitten spelen. Eric : we probeerden al twee jaar zwanger te worden maar dat lukte niet. Melina : ik had hormonale problemen en mijn eierstokken werkten niet goed. Ik kreeg voor 6 maanden pillen om daarna te starten met het krijgen van injecties. In de eerste maand raakte ik onmiddellijk zwanger vertelt ze weer met spontane lach. Het is een Godswonder dat ik toch in verwachting raakte en daarom hebben wij hem ook de passende naam Rafael gegeven, dat betekent ‘God heeft genezen’. Eric : hij heeft heel veel energie. Bij wijze van uitzondering vermaken we hem voor het vervolg van dit interview even met een kinderfilmpje op zijn moeders I-pad. In de toekomst kan hij mogelijk nog spelen met broertjes of zusjes want Eric en Melina houden van een ‘full-house’.


Transfer naar Feyenoord
In augustus 2015 speelde de Groningse voorzitter nog een tijdje ‘hard to get’ in de transferperikelen tussen de FC en Feyenoord. Eric speelde nog met Groningen voor de Johan Crijffschaal tegen PSV en een competitiewedstrijd tegen FC Twente. Uiteindelijk verhuisde de succesvolle verdediger nog in de transfermaand voor 2,5 miljoen naar de club met het mooiste stadion en de beste grasmat van de Eredivisie. Op 23 augustus 2016 maakte Eric zijn debuut. Een week later viel de centrumverdediger uit met een hamstringblessure in de uitwedstrijd tegen PSV. Na zijn herstel moest hij wedijveren voor een plaats als basisspeler die hij vanaf 8 november wist te bemachtigen in de wedstrijd tegen aartsrivaal Ajax (1-1). De doorgaans fitte Braziliaan viel op 6 december in de wedstrijd tegen Heracles uit, wederom met een hamstringblessure.


Zeven wedstrijden verlies op rij (seizoen 2015/16)
Na een onrustige periode voor Feyenoord met maar liefst 7 competitiewedstrijden verlies op rij wist Eric Botteghin zich na de winterstop definitief in de basis te spelen bij de Rotterdammers. In april 2016 won hij zijn tweede opeenvolgende KNVB beker, mede dankzij zijn winnende goal in de verlenging van de kwartfinale in Kerkrade tegen Roda JC (0-1).


Seizoen 2016/17
In 2016/17 speelt Eric voor het eerst Europees voetbal tot de winterstop, namelijk in de Europa League. In datzelfde jaar staat Feyenoord vanaf de eerste wedstrijd bovenaan in de Eredivisie. Vanaf de eerste wedstrijd is Eric Botteghin wederom basisspeler en laat zijn vaste waarde zien doordat hij alle wedstrijden speelt, vier keer scoort en slechts 3 gele kaarten pakt en 25 tegendoelpunten.


Het seizoen 2016/17 begon voortreffelijk. De eerste negen competitiewedstrijden werden gewonnen en Feyenoord versloeg Manchester United met 1-0 in de Europa League. In diezelfde week werd er in Eindhoven gewonnen van regerend landskampioen PSV met 0-1. Het eerste puntverlies werd geleden in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 23 oktober 2016. Het werd 1-1 door doelpunten van Kasper Dolberg en Dirk Kuijt. Een week later werd thuis gelijk gespeeld tegen SC Heerenveen (2-2). Op 6 november verloor een gehavend elftal voor het eerst in seizoen 2016/17 in de Eredivisie; degradatiekandidaat Go Ahead Eagles won met 1-0 in Deventer.


Eric : op 3 november speelden we uit tegen Zorja Loehansk in Oekraïne en verloren we (1-0). De dag erna vlogen we terug en direct na aankomst stapten we in de bus naar het afscheid van de overleden moeder van Tonny Vilhena. We speelden een verschrikkelijke wedstrijd. Het mag weliswaar geen excuus zijn maar dit soort menselijke zaken spelen wel een rol.


Europees liep het die periode niet en na nederlagen tegen Manchester United (4-0) en Fenerbahçe (0-1) liep voor Feyenoord het Europees avontuur ten einde. In de Eredivisie werden tussendoor grote zeges geboekt, zoals de 6-1 overwinning tegen Sparta en 0-4 tegen AZ. Met een voorsprong van vijf punten op de nummer twee Ajax ging Feyenoord als koploper de winterstop in. De tweede seizoenshelft begon Feyenoord sterk. De eerste zeven competitiewedstrijden van 2017 werden gewonnen door Feyenoord. In Arnhem werd wel verloren van Vitesse in het toernooi om de KNVB Beker (2-0). Ook werd PSV thuis met 2-1 verslagen. Op 5 maart was Sparta de eerste ploeg die Feyenoord na de winterstop in de Eredivisie wist te verslaan. Door een vroeg doelpunt won Sparta met 1-0. Feyenoord richtte zich snel weer op. Er werd wederom ruim gewonnen van AZ met 5-2 en een week later werd in en tegen SC Heerenveen met 1-2 gewonnen.


Vervolgens stond de Klassieker tegen Ajax op het programma. Na een vroeg doelpunt won Ajax uiteindelijk met 2-1. In de doordeweekse speelronde op 5 april 2017 werd Go Ahead Eagles verslagen en met een 8-0 nederlaag terug naar Deventer gestuurd. Echter, door een gelijkspel tegen PEC Zwolle was de voorsprong op Ajax geslonken tot op één punt. Na twee overwinningen op rij van Feyenoord en een nederlaag van achtervolger Ajax tegen PSV was de voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan weer vier punten.


We hielden het spannend tot de laatste wedstrijd Op de voorlaatste speeldag van de Eredivisie kon Feyenoord op bezoek bij Excelsior Rotterdam kampioen worden, maar er werd met 3-0 verloren.


Eric : Eigenlijk hadden we het kampioenschap al eerder veilig moeten stellen. Melina grapt : We zijn emotionele mensen en we wilden het hart van de supporters graag zien, haha.


Een week later op de laatste speeldag werd de ploeg alsnog kampioen door met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. De drie goals van Feyenoord werden gemaakt door aanvoerder Dirk Kuijt. Het betekende de vijftiende landstitel in de historie van Feyenoord en de eerste sinds 1999. Door het kampioenschap speelde de club ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar Vitesse in de Kuip op 5 augustus 2017. Na 90 minuten, met een stand van 1-1, won Feyenoord de Johan Cruijff Schaal na een penaltyreeks. Het kampioenschap van Feyenoord betekende ook het hoogtepunt in de voetbalcarrière van Eric.


All-in the family
Eric voetbalt al sinds zijn 5e jaar, wat niet ongebruikelijk is. Zijn ouders hebben hem altijd gesteund en naar de wedstrijden begeleid. Daarom vond hij het een eer om op de dag dat hij de bronzen schoen kreeg uitgereikt, die te mogen ontvangen van zijn ouders die op het podium werden gevraagd. Ook afgelopen augustus waren zij weer komen overvliegen toen hun zoon de zilveren schoen ontving op het FOX voetbalgala.


Voetbal zit in de familie want ook twee broers van Eric speelden in Italië. In dit land hebben zowel Eric als ook Melina hun wortels. De opa van Eric vluchtte uit het Italië van Mussolini. In de tweede wereldoorlog stapte hij op zijn fiets en pakte de het eerste schip dat hij kon vinden richting Brazilië. De opa van Melina vertrok na de oorlog van uit Italië om werk te vinden in Brazilië dat samen met Canada de grenzen had open gesteld en werkgelegenheid bood.


Het leven van mensen kan wonderlijk lopen, voetballers zijn daar geen uitzondering op. In de poulefase van de Champions League zou Eric Botteghin met Feyenoord een uitwedstrijd en thuiswedstrijd spelen tegen Napoli uit het land van de voorvaderen van hem en van zijn vrouw. Zijn recente knieblessure verhinderde dit.Wilt u het volledige artikel lezen?

Dat kan. Bestel het magazine Nieuwe Leiders met dit artikel en nog veel meer interviews tegen betaling van € 12,50 (inclusief verzendkosten). Klik op onderstaande link, vermeld uw naam en adresgegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Klik hier om het magazine te bestellen


Naar de homepage | Naar het archief