Succesvolle Leiders, magazine voor sportieve leiders.

Slide 3


Ik voel me verbonden met iedereen die er in deze wereld het beste van probeert te maken.

11/2009


Ex-directielid van de Rabobank, ex-kabinetsinformateur, ex-bewindvoerder bij de Wereldbank: officieel heet econoom Herman Wijffels na 42 jaar hard werken gepensioneerd te zijn. Maar inmiddels heeft hij alweer een nieuwe taak op zich genomen: sinds april jongstleden is hij co-voorzitter van Worldconnectors, een groep denkers die zich inzet voor een betere wereld. De aard van het beestje? ‘Dienstbaar zijn vind ik belangrijk.’

Wie is Herman Wijffels? “Mijn huidige status is die van een gepensioneerde man die sinds enkele maanden voor het eerst in 42 jaar zonder baan is. Daarmee begint een nieuwe fase in mijn leven, waarin ik met anderen hoop te delen wat ik zoal in mijn lange loopbaan heb geleerd en aan inzichten heb verworven. Dat doe ik vanuit de opvatting dat ieder mens het beste van zijn leven moet zien te maken. Ik kijk naar mezelf zoals ik kijk naar de hele evolutie, namelijk als een voortgaand ontwikkelings- en ontplooiingsproces. Ik zie het leven als een permanente dialoog tussen wat zich aan je voordoet en je bestemming, of je innerlijke bron. In die dialoog neem je bepaalde beslissingen en op die manier realiseer je jezelf in dienstbaarheid aan dat evolutionaire proces. Ik kijk dus niet naar wat ik allemaal gedaan heb, of naar de boerenjongen die ik ooit was en die diep in mij nog steeds aanwezig is; wie ik ben komt voort uit mijn innerlijke dialoog. Het is volgens mij de bedoeling om in de loop van je leven steeds dichter te komen bij wie je in essentie bent en ik heb de indruk dat ik op dat punt wel een evolutie heb doorgemaakt. Je begint als mens met allerlei conditioneringen vanuit je opvoeding en je achtergrond en later ook vanuit de maatschappij. Daarmee ontstaat een cocon rond de kern die de drager is van je essentie. Binnen onze cultuur worden mensen sterk extern bepaald door de verwachtingen van anderen, maar als het goed gaat kom je gaandeweg steeds dichter bij je authentieke zijn.”Wilt u het volledige artikel lezen?

Dat kan. Bestel het magazine Nieuwe Leiders met dit artikel en nog veel meer interviews tegen betaling van € 12,50 (inclusief verzendkosten). Klik op onderstaande link, vermeld uw naam en adresgegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Klik hier om het magazine te bestellen


Naar de homepage | Naar het archief