Succesvolle Leiders, magazine voor sportieve leiders.

Slide 3


Leiderschap begint altijd met integriteit

12/2010


In 2005 werd hij door een reorganisatie bij Defensie de eerste commandant der strijdkrachten en daarmee een ‘nieuwe leider’ bij uitstek. Na zijn functioneel leeftijdsontslag is hij per september 2009 in dienst getreden als senior board advisor bij Deloitte. Tien persoonlijke vragen aan de generaal buiten dienst Dick Berlijn.Wie is Dick Berlijn?
“Ik heb 38 jaar lang bij Defensie gewerkt en dus is Defensie een heel belangrijk deel van mijn leven geworden. Het is mijn werkomgeving geweest en mijn sociale omgeving, ik heb er veel vrienden aan overgehouden. Daarnaast ben ik ook de burger Dick Berlijn, de kiezer, de belastingbetaler en ben op dezelfde manier lid van deze samenleving als ieder ander. Dat zeg ik met een beetje nadruk omdat ik vaak gehoord heb: daar mag u als militair geen mening over hebben. Maar nu ben ik geen militair meer en heb ik hetzelfde recht op vrije meningsuiting als alle andere burgers. Voor mijn gevoel sta ik middenin de samenleving, ik volg wat er gebeurt en ik ben betrokken bij hoe het in Nederland gaat. Ik ben geen lid van een politieke partij maar ik meng mij wel in de discussie als mijn mening wordt gevraagd. En ik ben overigens zeer gelukkig met mijn vrouw en met onze twee zonen.”

Welke ervaringen zijn bepalend geweest voor wie u nu bent?
“Eén is natuurlijk je jeugd, het gezin waar je uit voortkomt, de opvoeding die je hebt gekregen. Mijn vader was ook militair en hij heeft mij veel meegegeven. Zo was de uitspraak ‘een man een man, een woord een woord’ belangrijk voor hem. En ik merk dat ik daar met mijn kinderen net zo over praat. Integriteit is belangrijk; alles wat je zegt of doet is een visitekaartje van wie jij bent en hoe serieus jij jezelf neemt. Een ander belangrijk moment was de Koninklijke Militaire Academie, waar ik meteen na de middelbare school in een heftige groepsdynamiek terechtkwam. Ik moest leren ermee om te gaan en stevig te blijven staan. Verder heb ik een belangrijke ervaring opgedaan toen ik in een gevechtsvliegtuig voor het eerst te maken kreeg met de serieuze kant van het vak, dat was in 1977 tijdens de treinkaping in De Punt. Als afl eiding bij de bevrijdingsoperatie door de mariniers moesten wij met bulderend geraas laag over de trein vliegen.Wilt u het volledige artikel lezen?

Dat kan. Bestel het magazine Nieuwe Leiders met dit artikel en nog veel meer interviews tegen betaling van € 12,50 (inclusief verzendkosten). Klik op onderstaande link, vermeld uw naam en adresgegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Klik hier om het magazine te bestellen


Naar de homepage | Naar het archief