“Roek, Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het belang van een goed familiesysteem, groot-, overgrootouders, ouders, meer onder de aandacht komt? Het grote veld achter de jeugd van nu zodat ze zich gesteund voelen om de toekomst in te stappen met alle onzekerheid en uitdagingen van het hedendaags. Zonder dat ze vergeten waarvandaan de voorouders kwamen? Harriet”
Beste Harriet,
Wat een mooie en essentiële vraag, waarbij je de stem van onze voorouders meteen zelf doorgeeft.
Een familie is niet zomaar een verzameling mensen, het is een schaduw die met je meeloopt, een energie die je bij je draagt nog lang nadat hun stemmen op aarde verstomd zijn. In een tijd waarin veel jongeren zich onzeker voelen over de toekomst en soms losgezongen raken van hun wortels, is het zeker van groot belang om het besef van verbondenheid met eerdere generaties te versterken.
Een goed functionerend familiesysteem is niet alleen een bron van steun en veiligheid, maar ook een plek waar waarden, wijsheid en ervaringen worden doorgegeven. Het helpt mensen om te begrijpen waar ze vandaan komen en dat is een voorwaarde om goed te kunnen bepalen waar je naar toe wilt. Het doet me denken aan een ontmoeting met Glenn de Randamie (rapper Typhoon) zoals ik heb beschreven in ‘De wereld dat ben jij’ die rust en richting vond nadat hij meer inzicht had gekregen in zijn afkomst en de grote rol die slavernij in zijn familiegeschiedenis heeft gespeeld.
Om dit bewustzijn te vergoten zijn er verschillende mogelijkheden waar ik dan meteen aan denk:
Verhalen: Verhalen van (groot)ouders en overgrootouders vormen een levende geschiedenis. Door deze verhalen actief te delen – thuis, in scholen, of in gemeenschappen – krijgen jonge mensen zicht op hun roots.
Rituelen en tradities: Het samen beleven van tradities, hoe klein ook, geeft een gevoel van continuïteit en verbinding. Wat zouden we hier in kunnen herontdekken?
Ruimte voor uitwisseling: Jonge mensen uitnodigen op ontmoetingsplekken om in gesprek te gaan met oudere generaties en samen te reflecteren op hoe de wereld aan het veranderen is en welke waarden tijdloos zijn.
Educatie en kunst: Scholen kunnen hierin geschiedenis persoonlijker maken door verhalen uit families te verweven in het onderwijs. Kunst, theater en muziek kunnen helpen om deze verhalen op een creatieve manier levend te houden.
Het lijkt mij erg belangrijk dat we zoeken naar manieren om die uitwisseling en overdracht te stimuleren. Want hoe steviger de wortels, hoe beter een boom kan groeien en meebewegen met de wind van verandering.
Dank voor je vraag en inspiratie! We nemen het graag mee in de specials en inspiratiedagen.
Van harte,
Roek